Shizofrenija: liječi li se ili ne?

Bilo da se shizofrenija liječi ili ne, ovo pitanje muči mnoge ljude čiji rodbini pate od takvog mentalnog poremećaja. Unatoč činjenici da se shizofrenija naziva neizlječiva bolest, nipošto je nemoguće "spustiti ruke", a samoubojstvo ostaviti na miru. Postoje moderni lijekovi, postupci i terapijske metode koje mogu značajno poboljšati stanje bolesnika, smanjiti razdoblja pogoršanja, produljiti remisiju.

Ranije i sada

U prošlosti, čak i pitanje je li shizofrenija tretirana ili ne, nije se uspinjalo, jer je takva dijagnoza bila presuda. Pacijent je bio potpuno onesposobljen, nije imao trijezne misli, izgubio dodir s vanjskim svijetom, bio je smješten u specijaliziranu ustanovu, gdje je uskoro završio svoj život.

Danas postoje alati i metode koje usporavaju razvoj bolnog procesa. Medicinska pomoć pomaže shizofreniku da normalno i potpuno živi.

S remisijom, pacijent više ne pati od svih teškoća koje prate mentalnu bolest. Pseudo-liječnici koji tvrde da mogu potpuno izliječiti opisani poremećaj, naravno, lažu i pokušavaju uhvatiti novac naivnih ljudi. Međutim, znanstvena psihoterapija pruža priliku da značajno poboljšava stanje.

Tijekom pogoršanja to je liječenje. I uz oproštaj, ne možete učiniti bez druženja terapije kao podrške. Situacija s tom bolesti, zanemarena, ugrožava njezino pogoršanje i mnoštvo opasnih posljedica.

Je li moguće liječiti shizofreniju? Jao, ne. Ipak, moderni lijekovi, kao i fizioterapija mogu biti vrlo učinkoviti.

Čak i statistike pokazuju da ljudi koji su prošli terapiju za golf (u bolnici), ali nisu uzeti lijek nakon ove podrške (kod kuće) u tekućoj godini sa 80 posto šanse za ponovno stavljen na liječenje pacijenta. Oni koji uzimaju lijekove ponovno pasti u bolnicu sa samo 20 posto vjerojatnosti.

Kada se terapija sužavanja nastavlja godinu dana (nakon manifestacije poremećaja), bilježi se smanjenje od 10% u opasnosti od pogoršanja.

Postizanje dinamike kvalitete

Ako je tijek bolesti teška i popraćena drugim poremećajima psihe, postizanje kvalitativne dinamike vrlo je teško. Međutim, samo su takvi slučajevi samo 5 posto.

Također treba napomenuti da postoje nuspojave od upotrebe određenih psihotropnih lijekova koji se koriste u liječenju. Sve to često dovodi do gubitka bilo kakvog vjerovanja u mogućnost oporavka, zbog čega pacijent može prestati uzimati propisane lijekove i situacija se još više pogoršava.

Ali vrijedi razmotriti činjenicu da se čak i lijekovima s mnogo nuspojava tijelo postupno koristi i, prema tome, ti učinci nestaju.

Je li izlječiva shizofrenija? Potrebno je imati strpljenja, pridržavati se medicinskih preporuka i u dogledno će vrijeme biti moguće ponovno započeti puni život.

Sjetite se da je to progresivni mentalni poremećaj, čija je zaustavljanja razvoj vrlo složena stvar.

Ako odjednom odbijete uzimati potrebne lijekove, stanje bolesnika se može pogoršati i akutna faza može ponoviti. Pacijent će izgubiti svu sposobnost logičkog razmišljanja i percepcije okolne stvarnosti.

Žene šizofrenika često odluče započeti obitelj i roditi dijete, s obzirom, između ostalog, da postoji samo 10 posto vjerojatnosti nasljeđivanja ove bolesti.

Ali budući da je potrebno trudnoće, kao i rođenje, biti normalno, potreban je kompletan medicinski tečaj i stabilna remisija. Jasno je da je liječenje lijeka izravno tijekom takvih važnih razdoblja vrlo nepoželjno.

Lijekovi - za pomoć!

Kako liječiti shizofreniju? Terapija je uglavnom usmjerena na:

 • supresija simptoma;
 • stabilizacija funkcioniranja mozga tijekom pogoršanja;
 • podrška zdravlju, kako ne bi dopustilo novo pogoršanje.

U prošlosti, poremećaj je tretiran elektrokonvulzivnim terapijskim metodama, koje su bile vrlo bolne za pacijente.

Do danas, psihotropni lijekovi, koji su nekad bili naširoko upotrebljeni u terapijske svrhe tijekom halucinacije i deluzije, nisu toliko aktivni jer imaju mnoge nuspojave.

Radi se o Triftazine, Cyclodole, Melipramine i tako dalje. To su lijekovi prve generacije koji se uglavnom uzimaju u psihijatrijskim bolnicama i ne predviđaju prekomjernu terapiju dok se stabilizira stanje bolesnika.

No, tako da pacijent uzima takva sredstva dugo, rijetko je, jer velik broj nuspojava nepovoljno utječe na kvalitetu života.

Najčešće su moderni stručnjaci savjetovali uzeti atipične antipsihotike (lijekove nove generacije), kao što su:

Zahvaljujući takvim neurolepticima:

 • eliminira delirij;
 • moguće je riješiti halucinacije;
 • mentalno zdravlje je normalizirano;
 • osjećaj izolacije je eliminiran.

Ne postoji takav lijek koji bi pomogao potpuno izliječiti shizofreniju, iako, naravno, znanstvenici aktivno rade na njegovu razvoju. Liječenje s intenzivnom uporabom lijekova također može uključivati ​​lijekove s metaboličkim učinkom na tkivo mozga. Navođenje takvih lijekova, možete se prisjetiti:

Također je moguće propisati lijekove koji imaju za cilj poboljšanje opće dobrobiti pacijenta - nootropika, smirenje, komplekse vitamina i tableta za spavanje. Nemojte davati, u pravilu, i bez fizioterapijskih postupaka.

I nije neophodno da se takav tretman odvija u bolničkim uvjetima. To se može učiniti kod kuće. Ponekad su propisani blagi antipsihotici kako bi se izbjeglo pogoršanje stanja.

Ako je bolest - akutna i simptomi - izgovara, moguće je da se zaustavi za oko dva tjedna intenzivne terapije. Zatim je doza nešto smanjena, budući da započinje faza održavanja.

U fazi remisije, s pravilnim pristupom terapijskom tečaju, pacijent može potpuno živjeti kao zdrava osoba.

O mogućnosti liječenja

Se liječi shizofrenija? Poboljšanje stanja je vrlo realno, ali za tu svrhu rodbina shizofrenika treba imati razumijevanje - čak i nakon što se pogoršanje čini prošlo, pacijent ostaje:

 • osjećaj tjeskobe;
 • sumnja;
 • osjećaj straha.

Ako rodbina to ne razumije i predočiti bilo kakve zahtjeve pacijentu, oni doprinose samo otežavanju situacije.

Bolje je da liječnik objasni svima koji žive pored shizofrenije, prirode tih manifestacija, kako je sve to postupilo. Pravilna pomoć lijekovima pomoći će pacijentu naučiti kako prevladati svoje napore i živjeti u miru sa svojim okolinom.

Socijalna rehabilitacija je još jedna neophodna mjera. Trebate, osobito, fizički rad (naravno, jednostavan) i samoposluživanje.

Što je potrebno za stabilnu državu?

Je li moguće potpuno izliječiti shizofreniju? Unatoč činjenici da je pogodan nakon remisije terapija u razdoblju će pomoći osobi ne boluju od psihotičnih epizoda, to ne znači potpuni lijek.

Bolest i dalje ostaje i valja napustiti teret liječenja, jer će se stanje uskoro pogoršati. Također je potrebno:

 • izbjegavati stresne situacije;
 • u svemu ne pokušavajte prekoračiti mjeru;
 • spavati najmanje osam sati dnevno;
 • kako bi se osiguralo da je razina puna;
 • trošiti što više vitamina;
 • radeći fizičke vježbe.

Naravno, to će zahtijevati malo truda, ali se isplati malo truda i minimizirati, ako ne i eliminirati napade bolesti, produljiti razdoblje izvršena.

Zahvaljujući odmoru, osiguran je brzi oporavak nakon iskusnih naprezanja. Na pravu prehranu, naravno, također ne bi trebalo zaboraviti - pobrinite se da je raznolik, sadrži:

 • voće s povrćem;
 • meso i riblji proizvodi;
 • mliječni proizvodi.

Ne može se reći o mogućnosti liječenja shizofrenije bez pomoći psihijatrije. Unatoč činjenici da je terapija se može obaviti kod kuće, te bi trebao biti imenovanje redovite lijekove, hodnik određenih fizikalnih tretmana. Doziranje iste lijekove najčešće ovisi o individualnim karakteristikama koje kvalificirani liječnik može razmotriti.

Faze liječenja

Je li moguće zauvijek izliječiti shizofreniju? Je li tretirano u potpunosti? Koliko vremena je potrebno?

Razumljivo je zanimanje za ovo pitanje kod osoba koje pate od poremećaja shizofrenije ili kod rodbine koje pate od njega. U akutnoj fazi, ova bolest donosi puno problema.

Ovdje su glavni terapeutski koraci koji se moraju poduzeti u borbi protiv ove bolesti:

 • Utjecaj na pojavu mentalne epizode. Tradicionalno, proces obrade odvija se u stacionarnom okruženju i traje najviše tri mjeseca. Ono što se, prije svega, mora postići, tako da stanje pacijenta stabilizira, a pozitivni znakovi se smanjuju.
 • Potporna terapija. Možete se liječiti kod kuće ili u bolnici. Kada sve prođe kod kuće, trebate punu njegu rodbine. Faza može trajati i do 9 mjeseci. Ako je lijek koji je izabrao liječnik pomogao tijekom prvog razdoblja liječenja, i dalje se uzima, iako je doza lagano smanjena. Potrebni su redovni sastanci s terapeutom. Ponekad su potrebni antidepresivi, posebno zato što je depresija sasvim moguća u ovom stanju.
 • Smanjivanje simptoma nedostatka. Ovo je nastavak terapije održavanja, koji može trajati oko godinu dana. Doziranje lijekova dalje smanjena, često se utječu atipične antipsihotike (npr olanzapin), da ponovne psihoze.
 • Preventivna terapija smatra se kao posljednja faza. Nemoguće je priznati nove napade. Trajanje postupka liječenja je mnogo godina. Neuroleptici ponekad uzimaju pacijenti tijekom cijelog vremena - iako su moguće nuspojave. Ponekad se neuroleptici uzimaju samo prvi put, a zatim njihova recepcija prestaje. Međutim, u ovom se slučaju povećava rizik od novih napada.

Međutim, kako se izliječiti shizofreniju, treba naučiti da ne znanstvenih članaka na internetu i izravno od psihijatra koji zna karakteristike pacijenta, gledajući širu sliku i razumjeti ono što mu može pomoći.

Bezumno se nadati da ćete moći pobijediti takav ozbiljan poremećaj uz pomoć nekih oglašavanih metoda. Zapamtite da do sada bolest nije potpuno izlječena, tako da vam se neće obećati.

Kako liječiti shizofreniju kod muškaraca i žena, i koje liječnika to može učiniti? Bez psihijatrije ne može. Oni koji sami pokušavaju nositi se s ovim, samo će pogoršati njihovo stanje.

Sada znate odgovor na pitanje je li shizofrenija potpuno liječena. Unatoč činjenici da je pobjeda nad poremećaj je nestvarno, to je vjerojatno da će postići dugoročnu remisiju i stabilnost države.

Je li izlječiva shizofrenija?

Alexander Omkar, psihoterapeut, duhovni pedagog, Ukrajina, Vinnitsa

Pregled: To je predložio novi pogled na problemu stoljetnoj - shizofrenije, koja se sastoji u tome da je taj pojam za stoljeća podrazumijeva dva vrlo različita stanja: duhovnog kolapsa (potpuna osobna degradacija), a onemogućavanje i fatalne mentalnog poremećaja zbog primarne organske patologije i duboko duhovno kriza, stanje privremene stanke u osobnom razvoju, što nije bolest. Dakle, danas, među onima koji su s dijagnozom šizofrenije, najviše su takozvani „imaginarni” shizofrenija, koji ne samo da ne treba da se liječi, ali, naprotiv, tretira kategorički nemoguće, sve dok prijem visoko toksičnih lijekova na pozadini duboke duhovne krize može dovesti organske bolesti i razvoj krepelinskoy, pravog shizofrenije. Glavni čimbenik koji je doveo pojedinca do stanja unutarnjeg raspada i vanjske dekompenzacije - pogrešne Outlook. „Zamjena” izgledi, pogođene javne aberacije - da je izbor sredstava za prevladavanje duboke duhovne krize, vrlo je sličan ponovno instalirati operativni sustav na računalu, oštećenih virus programa. No da proizvede „reset”, morate svladati „računalo” dobrovoljno dao svoj pristanak i pod uvjetom „tvrdi disk” na raspolaganju „sustav programer”.

Misterij i otajstvo čitave skupine duševnih poremećaja, ujedinjeni zajedničkim pojmom „shizofrenija”, očitovao razne simptome, nepredvidljiv tijek i razne oblike, bilo je stoljeće zbunjen najbolje mozgove psihijatrijske znanosti. Od uvođenja švicarskog profesora Eugena Bleuler pojma „shizofrenija” (1911.) do danas psihijatara širom svijeta su aktivno angažirani u potrazi za metodama i sredstvima za borbu protiv ovog strašna bolest, ali njihovi napori nisu dovoljni za rješavanje tako važan i ozbiljan problem i nije opravdala nade one koji su izravno povezani s tom podmuklim dijagnozom. Shizofrenija (Bleuler bolest) je i dalje hitno i tvrdoglav problem psihijatrije. To postaje jasno da ako se nastavi u liječenju shizofrenije u ravnini medicine, problem će biti nerješiv.

Se liječi shizofrenija? Je li to izlječivo? Ne, nije. Istina shizofrenije, koja se zove Emil Kraepelin rano demencija (demencija praecox [Kraepelin E. 1898.]) je neizlječiva bolest uzrokovana mentalni organski nepovratne promjene u tkivu mozga, i dovodi do duboke invaliditeta i individualne osobni potpune razgradnje. Svi ostali slučajevi mentalnih poremećaja koji nemaju osnovu morfoloških podloge su imaginarne, vnushonnoy nametnuti izazvana, navedeno, „funkcionalna” shizofrenija, kojeg nije potrebno liječenje. Za razliku od toga, dugotrajna primjena za liječenje shizofrenije imaginarnih vrlo neurotropnih lijekova može dovesti do organskih poremećaja i razvoj krepelinskoy, pravog shizofrenije.

Stoljeće zbog dijagnostičkog konfuzije stvorene u 1911 od strane švicarske profesor psihijatrije Eugen Bleuler (1857-1939) objavljivanja poznatog rada «Demencija praecox ili Grupa Schizophrenias» ( «početkom demencije ili grupa shizofrenije"), liječnika, psihijatara ‘voće’ i shizofrenije bezuspješno je pokušao postupati s njom.

Ne možete naći crnu mačku u mračnoj sobi, ako nije tu; ne možete izliječiti bolest, ako nije.

Ako uzmete u obzir imaginarnu shizofreniju kao bolest, trebali biste joj pristupiti kao najteži oblik histerije, koji simulira mentalni poremećaj. Međutim, prema pravilnom pristupu rješavanja problema shizofrenije - shizofreniju smatra zamišljeni duboku duhovnu krizu i da se uključe u prevladavanju duhovnu krizu kroz duhovnim sredstvima i metodama.

Iz te perspektive, pitanje: "Je li liječena shizofrenija?" nestaje sama po sebi. Svi mentalni poremećaji promatrani sa zamišljenom shizofrenijom su sekundarni i uzrokuju stanje unutarnje raspadanja, a ne obrnuto.

Za prvi put informacije o sekundarnim psihijatrijskih poremećaja u bolesti Bleuler i duhovnog uzroka ove patnje došao u elektronskom obliku u raspravi o shizofreniji „let leptira. „(2010). Budući da nismo poduzeli detaljnije i dublje proučavanje ovog problema u razmatranom planu, upravo je ovoj knjizi, poglavlju, dubokoj duhovnoj krizi, koju vas upućujemo.

U našem istraživanju dovodimo čitatelja na zaključak da su mentalni poremećaji u Bleulerovoj bolesti sekundarni. Glavni uzrok ove strašne patnje su duhovni problemi.

Imaginarno shizofrenija - je proizvod psihijatara, obmanuti profesor E.Bleylerom koje stoljeće prije je počeo razvoj psihijatrije u pogrešnom smjeru.

Kakvi razlozi dovode do pojave, razvoja i produbljivanja stanja duboke duhovne krize? Što učiniti kada se dijagnosticira shizofrenija? Kome se prijaviti za pomoć u rješavanju problema? Odgovori na ta i mnoga druga pitanja od interesa za svakoga tko ima volju sudbine suočen s problemom shizofrenije može se naći u istoj knjizi, "Let leptira: sustavni pristup rješavanju problema shizofrenije"

Tko je pročitao "Let leptira" i imao sam priliku gledati na problem shizofrenije kroz blinders višestrukih pogrešaka u nastajanju za stoljeća, a otvoren je izravan pogled, mogao je vidjeti kako bespomoćno gleda shizofrenije u gol, i kako se problem može lako riješiti ako se upoznaju sa pravom znanju.

Međutim, prividna lakoća pobjede nad shizofrenijom je iluzorna i podmukao kao sama shizofrenija. Predstavlja duhovni problem, problem shizofrenije može se riješiti samo duhovnim sredstvima, koji nisu prisutni u ljekarni, u trgovini ili na bazaru. Duhovne vrijednosti ne mogu se kupiti, oduzeti sili, ukradene; oni se stječu na drukčiji, poseban način, koji se otkriva samo onim onim manje izabranima koji su uspjeli: 1) naučiti cijeniti duhovno nad materijalom; 2) shvatiti da ne možete ići na putovanje kroz nepoznate teren, koji je duhovni svijet, bez vodiča; 3) pronaći vodiča koji poznaje sve staze i puteve duhovnog svijeta; 4) potpuno vjeruju dirigentu i pod njegovim vodstvom idu na dugo i fascinantno putovanje, konačno odredište savršenstva.

Kada se proizvodi od jednog stoljeća, već se hrabro, odlučno i namjerno, pitanje da li je shizofrenija liječiti, to je netočno i nebitno smatra problema pristupio bez predrasuda i pristranosti generira greške psihijatrijske znanosti.

Kako liječiti i je li moguće liječiti shizofreniju

Shizofrenija nije potpuno izliječena, ali s pravodobnim otkrivanjem moguće je produljiti stupanj relapsa sa očuvanjem optimalnog emocionalnog i fizičkog stanja osobe. Uz rano liječenje shizofrenijskog sindroma u većini slučajeva, moguće je spriječiti nastanak akutnog deluzionalnog halucinacionog sindroma.

Da bi se izliječio bolest, potrebna je preliminarna pažljiva dijagnoza stanja osobe za optimalan izbor taktika liječenja.

Što je shizofrenija i kako se ona manifestira

Ako se shizofrenija pojavljuje u djetinjstvu, akutni simptomi se ne pojavljuju već nekoliko godina. Za ovaj interval, patologija napreduje kada se umjesto anksioznosti, razdražljivosti, apatije, vanjske buke i vizualnih slika pojavljuju.

Tijekom godina postoji slabost, umor, unutarnja anksioznost. Te psihološke reakcije dovode do formiranja fokusa hipereksibilnosti u cerebralnom korteksu.

Uzrok shizofrenije nije jasan, ali zasnivaju se na Chaplinovom testu, austrijski znanstvenici su mogli identificirati značajke vizualizacije rotirajuće maske za lice bolesnih ljudi. Takvi bolesnici vide stvarnost u kojoj je jedna strana maske konkavna, a druga konveksna. Misli zdrave osobe završavaju preostale dijelove, tako da osoba vidi masku konveksnom na obje strane.

Tinejdžerska shizofrenija se u početku manifestira ograničavanjem kontakta sa sociumom, bliskim osobama. Roditelji tinejdžera u početku ne razumiju promjene u ponašanju vlastitog sina ili kćeri, ali postupno primjećuju neobičnost ponašanja djeteta. Unutarnja napetost, umor, poteškoće u prijenosu profesionalnih vještina prvi su znakovi bolesti. Postupno se formira samoća. Tinejdžer se žali roditeljima o emocionalno-jakoj volji i psihičkom stresu, ali odrasli povezuju stanje s adolescencijom, tvorbom hormonalnih poremećaja.

Izolacija od vršnjaka, emocionalno-voljna nestabilnost - ove se manifestacije kombiniraju s drugim čudnim trenucima ponašanja adolescenata. Mladić može iz bilo kojeg razloga napustiti sveučilište, odbiti prisustvovati predavanjima, prestati komunicirati sa svojom voljenom djevojkom, momkom.

Kako se formiraju klinički simptomi patologije, stvara se komplikacija patologije. Ponašanje pacijenta prilično je čudno, ali psihijatru nema privlačnosti.

Tijekom razvoja psihoze, dijagnoza šizofrenije nije teško za stručnjaka. Akutno psihotično stanje karakterizira pojava iluzija progona, odnosa ili halucinacija. Takva razdoblja su recidivi kroničnog tijeka bolesti. Razdoblje remisije odlikuje se nepostojanjem akutne klinike, tako da nosologija nije primjetljiva za okolne ljude.

Stanje osobe pogoršava ciklički, tako da puno vremena može proći od nastupa bolesti do akutne pogoršanja. Kršenje samoidentifikacije ne dopušta pacijentu da se obratiti specijalistu. Postupno se pojavljuje delirij, halucinacije, koje su primijetili okolini.

Proizvodni simptomi formiraju se postupno. Utvrditi da shizofrenija može prvenstveno biti rodbina pacijenta. Prilikom otkrivanja sumnjivog ponašanja potrebno je konzultirati stručnjaka koji je u stanju odrediti razinu ozbiljnosti šizofrenog sindroma.

U praksi, u akutnoj bolesti bez pomoći kvalificiranog psihijatra, deluzije i halucinacije ne mogu se eliminirati. Stabilan fokus hipereksibilnosti moždanog korteksa pridonijet će formiranju manjkavosti osobnosti.

Nakon konzultacija sa specijalistom odlučuje se o taktici liječenja - ambulantno ili pacijentu.

Hallucinations u mladim ljudima često prate glasovi. Ekstenzivna buka je različita - komentari o ponašanju, vanjskim naredbama, tendenciji opasnog ponašanja. Suicidalna djelovanja kod adolescenata proizlaze kao posljedica poučavanja izvana. Dječaci skaču s balkona, pokušavajući ubiti okolne ljude redom. U takvoj situaciji, samo bolničko liječenje je optimalno, u kojem postoji mogućnost ispravljanja opasnog ponašanja pacijenta.

Delirija progona, stavova, utjecaja karakterizira neobjašnjeno ponašanje koje zahtijeva medicinska korekcija. Bilo koji delirij pacijenta ne odgovara stvarnosti, pa je u početnom stadiju liječenja potrebno medicinsko suzbijanje fokusa hiperekscitacije.

Samo nakon uklanjanja delusionalnog halucinacionog sindroma, agresivno ponašanje je moguće optimalno liječenje shizofrenije.

Opasnost predstavlja produljenu ili čestu pogoršanja. Kada se dogodi, bolesna osoba ima super stabilan dojam stvarnosti života, koji je stvoren halucinatorskim slikama, vanjskim naredbama. Neodgovarajuće ponašanje se smatra stvarnom, a štete okolnim ljudima i pokušaji samoubojstva regulirani su vanjskim timovima.

Kategorija bolesnika s akutnim manifestacijama bolesti vrlo je agresivna prema bliskim ljudima i drugima. Oko te osobnosti stalno su tkani intrige. Kako bi ih "zaštitili od neprijatelja" psihijatri moraju koristiti lijekove koji eliminiraju povećanu aktivnost moždanog korteksa.

Poseban oblik patologije je shizofrenija s abnormalnim tjelesnim kontaktom, uz nejasne, gori osjećaj. Kombinacijom nosologije s vizualnim halucinacijama, osoba treba stručnu pomoć, bez koje se stalno vrši sljedeća simptoma:

 • Prilazak snova halucinacija;
 • Formiranje tableta za spavanje;
 • Unutarnje pereschelkivanie okviri po vrsti kinematografije.

Intenzitet i dubinu negativnih senzacija prate formiranje sekundarnih slika. Vanjska manifestacija bolesti je neugodan stav, u kojem nastaje kontrakcija mišića s stabilnom fleksijom udova. Shizofrenija može neko vrijeme zamrznuti u određenom položaju. Inhibicija nastaje katatonskom shizofrenijom.

Većina shizofrenika zadržava inteligenciju, ali razmišljanje pati. Nedosljedni govor objašnjava se sposobnošću osobe da se brzo prebaci s jedne slike na drugu. Međutim, možda nećete imati određenu vezu između bliskih izraza.

Kako se manifestira shizofrenija?

Zamjena riječi s pjesmama ili zvukovima je specifična komunikacija shizofrenije. Nemoguće je zanemariti posebne govorne umetke pacijenata, što stvara poteškoće za razumijevanje govora pacijentovih rođaka. Okružni ljudi i liječnici u prvom paru možda ne razumiju govor pacijenta, ali se postupno naviknu na specifične oblike govora svakog pojedinog shizofrenika.

Klasična shizofrenija - kako se očituje:

 • Neobjašnjivo ponašanje;
 • Napuštanje posla bez razloga;
 • Nedostatak želje da napravi domaću zadaću;
 • Nerazgovjetan govor;
 • Delirljivi halucinatori;
 • Emocionalno-voljna nestabilnost;
 • Izgled drugih glasova unutar glave;
 • Periodične psihoze;
 • Napadi panike;
 • Čudan govor;
 • Život se razlikuje od društvenih standarda.

Opisani simptomi nisu specifični za sve oblike shizofrenih poremećaja. Svaka pojedina vrsta ima svoje simptome i znakove. S paranoidnom shizofrenijom postoje neki jedinstveni simptomi:

 1. Istaknute psihoze;
 2. Izolacija iz društva;
 3. Delusionalne uključke;
 4. Hallucinatory episodes;
 5. Depresivni poremećaji.

Prilikom utvrđivanja kako liječiti shizofreniju treba razmotriti cijeli arsenal metoda, budući da se jedino kombiniranim metodama tijekom dugog razdoblja može postići trajna remisija bolesti. Potpuno izliječiti shizofreniju nije moguće.

Ovisno o obliku bolesti, propisuju se sljedeći lijekovi:

 1. Neuroleptici - rispolept, fluanoksoksol, azaleptin, triftazin, haloperidol;
 2. Nakon smanjenja ozbiljnosti iluzija i halucinacija, propisana je terapija održavanja - lijekovima kao što su seroquel, solyan. Za optimalno liječenje paranoidnog oblika bolesti koriste se deponirani lijekovi - fluoksanski depo;
 3. Kod progresivne, maligne šizofrenije propisane su jake neuroleptike: rispoleipte, aminazin, klopiksol, azaleptin;
 4. Preporuča se neuroleptika blage akcije za tromani oblik - truksal, sonapaks, neuleptil;
 5. Jedna aireoidna katatonia tretira se s neurolepticima s disinhibitorskim učinkom - eglonil, fluanoksol, rispolenpt. Ovi lijekovi nisu uvijek terapeutski učinkoviti, pa se preporučuje antikonvulzivna terapija.
 6. Kada depresivni sindrom prevlada u klinici shizofrenije, propisani su antidepresivi - metilpramin, anafranil, amitriptilin -. Oni su racionalno uzeti zajedno s depresivnim neurolepticima - olanzapin, kvetiapin, rispolept.

Kada odgovarate pacijentima, bez obzira da li se shizofrenija može izliječiti, svi se simptomi bolesti moraju pažljivo liječiti. Kombinacija je terapija bolesti, pa je potrebna uporaba lijekova različitih skupina djelovanja.

Bolest muškaraca i žena karakterizira jedinstvene osobine. Stvaranje produktivnih simptoma na pozadini bolesti nastavlja se nekoliko godina kako bi se liječilo shizofreniju (kako bi se postigla stabilna remisija), potrebno je mnogo godina kombinirane terapije.

Potpuno izliječiti shizofrenični poremećaj već desetljeća nije moguć. Životni prijem neuroleptika popraćen je brojnim komplikacijama i nuspojavama. Uz stalnu terapiju, postoji lijek Parkinsonizam - stanje koje se ne može eliminirati lijekovima.

Glavne manifestacije stanja - mišićni spazam, ukočenost, atonija, drhtanje mišića. Kako bi se spriječile komplikacije, koriste se sljedeći lijekovi: difenhidramin, ciklodol, akineton.

Uz lijekove, psihoterapijske metode se koriste za liječenje shizofrenije.

Psihoterapija shizofrenije, kao što je provedeno

Pomoću tih tehnologija moguće je uspostaviti blisku vezu između podsvijesti pacijenta i korteksa mozga. Nakon psihoanalize, psihijatri uspijevaju utvrditi uzrok patologije, razjasniti odnos vanjskih podražaja s mentalnim poremećajima.

Schizophrenics trebaju podršku bliskih srodnika. Bliski ljudi bi trebali shvatiti da je delirij i halucinacije nesvjesna manifestacija bolesti. Tek nakon uzimanja lijekova može se suzbiti iluzionalni halucinatorni sindrom. U teškim slučajevima, kako bi se izliječila patologija, potrebna je elektrošok ili terapija inzulinom.

Ponašanje i kognitivna terapija preporučuje se tijekom remisije bolesti. Istodobno se provode autogeni treninzi, hipnoza, psihoanaliza. Progresija delirija na pozadini psihoterapije se rijetko događa, ali kada se bolest javlja, potrebno je liječenje.

Ponekad psihoterapijske metode se primjenjuju na shizofrenu nakon uklanjanja hipereekscitacije cerebralnog korteksa. U shizofreniji se psihoterapijske manipulacije izvode nakon preliminarne relaksacije osobe.

U tu svrhu koriste se antidepresivi, sredstva za smirenje. Nakon uklanjanja fokusa hipereksibilnosti, moguće je pratiti ponašanje pacijenta psihoterapijskim metodama kako bi se utvrdili uzroci abnormalnog ponašanja.

Psihoterapija obavljaju ne samo šizofreničari, već i rodbina koja će pratiti stanje osobe i svakodnevno pratiti patološko stanje.

Uz pomoć terapije u ponašanju, moguće je socijalizirati pacijenta, ali je potrebno stalno praćenje remisije. Poteškoća je praćena nemogućnošću kontrole. Tijekom egzacerbacija i halucinacija, pogođene su kognitivne funkcije. Osoba postaje opasna za društvo. Kod kuće ljudi se ne mogu kontrolirati.

Roditelji shizofrenije trebaju se obučavati u metodama prevencije. Kontinuirano praćenje stanja pacijenta, kontrola nad unosom lijekova je neophodan zadatak. Dozu i vrstu lijeka propisuje liječnik za praćenje stanja pacijenta.

Zadatak prevencije je spriječiti povratak bolesti. U tu svrhu, psihijatar imenuje lijekove, prijam koji moraju pratiti bolesnikovi rođaci. Periodični pregledi su potrebni stručnjaku najmanje 2 puta mjesečno. Posjećuje psihijatra koji je potreban za kontrolu tijeka bolesti.

Kada odgovaramo na pitanje - "da li se shizofrenija liječi ili ne," treba razmotriti značajke tijeka bolesti u svakom pojedinom pacijentu. Potpuna obrada bolesti nije razvijena.

Glavni zadatak u borbi protiv patologije je očuvanje remisije tijekom dugog vremenskog razdoblja. Uz uporabu suvremenih lijekova, psihoterapijskih metoda, optimalne skrbi za bliske osobe, može se računati na socijalizaciju čovjeka, isključujući pojavu delirija i halucinacije. Najvažnije je otkriti manifestacije bolesti u ranoj fazi.

Kako liječiti shizofreniju

Prema modernoj klasifikaciji bolesti, shizofrenija je skupina kroničnih poremećaja povezanih sa shizofrenijom. Karakteristične značajke bolesti su raspad procesa razmišljanja i neadekvatnog ili ravnopravnog utjecaja. Je li moguće poraziti shizofreniju? Pitanje je iznimno složeno, a mišljenja znanstvenika se razlikuju. Skizofrenija ima mnogo različitih oblika, oko 30% bolesnika ide u tzv. Cjeloživotnu remisiju. S jedne se strane može nazvati oporavak, ali s druge - dokle god pacijent živi - s njim može postojati još jedan napad koji će jasno ukazivati ​​na neistinu prijevremenog zatvora.

Je li izlječiva shizofrenija?

Dijagnoza "shizofrenije" nije presuda, obećavajući pacijentu nužno ranu invalidnost i potpunu nesposobnost za normalno funkcioniranje u životu. No kako bi se izbjegla ova je složena terapija neophodna. Mnogo ovisi o pozornici na kojoj se osoba okreće liječniku, jer ranije je dijagnoza patologije, prije početka liječenja. Svaki napad pridonosi raspadanju osobnosti, tako da ne biste trebali odgoditi posjetiti psihijatra, što više započnete neku bolest, to će više posljedice biti nepovratne. U skladu s tim, s prvim simptomima i sumnjama, obratite se stručnjaku. Naravno, veliki broj neurotika redovito dijagnosticira shizofreniju i druge psihopatologije, tako da je najbolji način da se smirite ili dijagnosticira problem na vrijeme bit će otići savjetničkom psihologu.

Konačno, uzroci shizofrenije nisu utvrđeni, uglavnom liječnici se slažu oko kombinacije društvenih i genetskih čimbenika. Akutni stres, traume, zlostavljanje u djetinjstvu, odgoj „schizophrenogenic majka” - svi ovi faktori mogu potaknuti razvoj bolesti, osobito ako u obitelji postoje osobe s bilo kojim mentalnim poremećajima. Unatoč dokazanom endogenom porijeklu psihijatara, prisutnost rođaka koji pate od shizofrenije uopće ne jamči pojavu poremećaja u drugim članovima obitelji.

Što se tiče manifestacije bolesti, možemo razlikovati nekoliko najčešćih simptoma, koji su podijeljeni na pozitivne i negativne. Pozitivni simptomi uključuju slušne i vizualne halucinacije, deluzije, paranoidne misli. Ove se manifestacije zovu pozitivnim jer nemaju zdrave osobe. S druge strane, negativni simptomi su: abulia, ambivalentnost, autizam, apatija, ravnanje utjecaja. To jest, pacijent je izgubio one sposobnosti koje normalna osoba ima.

Pored pozitivnih i negativnih simptoma, očituju se značajni kognitivni poremećaji, poput poremećaja percepcije i razmišljanja, kao i ometene pozornosti. Zbog takvog širokog problema bolesti, stručnjaci su teško doći do zajedničkog rješenja problema, bez obzira da li je shizofrenija izlječiva ili ne. Liječenje bolesti može se uvjetno podijeliti u 4 faze:

 • reljef psihoze;
 • uklanjanje pozitivnih simptoma;
 • rehabilitacija psihološkog stanja (uklanjanje negativnih simptoma);
 • potporna terapija (obnova društvenih funkcija).

Postoje slučajevi kad pacijenti ulaze u psihijatrijsku bolnicu, prolaze kroz sve ove 4 faze u svom liječenju, a nakon toga više godinama ne traže pomoć. Može li se to nazvati oporavak? Vjerojatno. Koliko je često ovaj fenomen složen problem. Mnogo češće se mogu susresti situacije u kojima se prikazuju bolesnici s najboljim zdravstvenim i socijalnim sposobnostima koji se povremeno liječe specijalistima, a tijekom remisije pohađaju nastavu u psihoterapijskim skupinama.

Dakle, kako odgovoriti na znanstvene i popularne članke koji se pojavljuju s zavidnom pravilnošću s naslovima "shizofrenija izlječiv"? Na internetu često možete pronaći prave priče o ljudima koji se nazivaju "kako sam izliječen od shizofrenije" i slično. Bolest je polimorfni, bolest se mijenjati, osim velikog broja psihičkih poremećaja imaju slične simptome, ali shizofrenija nije, tako da postoji toliko polemika među zdravstvenih djelatnika i samih pacijenata. U ovoj fazi razvoja medicine, bolest je, nažalost, neizlječiva, ali je moguće postići dugoročnu remisiju uz povoljnu kombinaciju okolnosti.

Gdje se liječi shizofrenija?

Liječenje shizofrenije trebalo bi imati sveobuhvatan pristup. U stanju akutne psihoze pacijent je najbolje postavljen pod punim nadzorom stručnjaka u psihijatrijskoj bolnici. Liječnici znaju kako se riješiti halucinacijskih i deluzijskih simptoma, sindroma febrilne shizofrenije i zaštititi pacijenta od štetnosti koju može nanijeti na sebe i druge. Ali to ne znači da se liječenje shizofrenije uvijek treba odvijati u bolnici. Velik broj ljudi koji su registrirani u psiho-neurološkoj ambulanti s dijagnozom F20, može se liječiti kod kuće ili izvan pacijenta.

Glavni uvjet uspješne terapije je periodični pregled psihijatra. On bi trebao biti u mogućnosti prilagoditi dozu lijekova, zamijeniti jedan lijek s drugim, ili propisati psihoterapiju.

Kako uvjeriti shizofrenu da se liječi?

Što ako shizofrenik ne želi biti tretiran? - pitanje koje brine obitelj i prijatelje pacijenta. Bolest se potpuno manifestira kao nedostatak samokritičnosti, sumnje, povećane anksioznosti, a to zauzvrat otežava proces shvaćanja i prihvaćanja tog problema. Jedan recept, kako se nositi s otporom bolesnika, ne postoji. Postoji nekoliko općih preporuka:

 • Nemojte raspravljati ili raspravljati o simptomima;
 • Nemojte lagati i ne odgađajte u bolnici lukav;
 • Nemojte prijetiti ni zastrašivati.

Uvjeravati, uvjeravati, uvjeriti. Nemate drugog izbora, silom ne možete dobiti shizofrenu da se liječi. Ako osoba nije opasna prema sebi i drugima, stanje zdravlja nije kritično, a nezakonita djela nisu počinjena - ne može se upotrijebiti nenamjerno, ali i prisilno liječenje. Zadatak rodbine je okružiti bolesnu osobu s ljubavlju, brigom i razumijevanjem. Liječenje putem komunikacije nije jednostavno, ali je dostupno u prvih par terapija.

Pokušajte provesti vrijeme s pacijentom, razgovarati i slušati glazbu preporučenu za shizofrenike.

Kada smatrate da pacijent ima povjerenja u vas, pričekajte pravi trenutak i razgovarajte o tome. Ako smatrate da osoba nije spremna - nemoj inzistirati. Postupno ga potaknuti idejom da postoje načini da se riješite svih uvjeta koji ga pate, samo se trebate složiti s liječničkom pomoći. Prije ili kasnije, većina skizofrenika dobrovoljno počinje liječiti.

Metode liječenja

Suvremeno liječenje shizofrenije kombinacija je farmakologije i psihosocijalne terapije. Međunarodne studije koje su proveli znanstvenici u Izraelu i SAD-u daju sljedeće statističke podatke: ispravno liječenje lijeka daje pozitivan rezultat u 65% slučajeva; kvalitetna psihoterapija bez lijekova pokazuje pozitivan učinak u 45% slučajeva; sveobuhvatan pristup daje uspješan rezultat u 85% slučajeva.

Iz navedenih podataka jasno je da čak i najnovije metode liječenja razvijene u naprednim zemljama svijeta ostavljaju tablete kao primarnu borbu protiv shizofrenije.

Uglavnom liječenje droga shizofrenije događa se uz pomoć neuroleptika.

Tipični antipsihotici blokiraju dopaminske receptore, čime se smanjuje prijenos impulsa. Zahvaljujući tome, uklanjaju se pozitivni simptomi, a kao nuspojava mogu se pojaviti sekundarni negativni simptomi. Relativno novo u liječenju bolesti bilo je otkriće atipičnih antipsihotika. Načelo njihova rada je drugačije jer naglasak stavlja na druge neurotransmitere kao što je serotonin. Rezultat je i olakšanje psihoze, ali na mnogo mekši način. Moguće je dodijeliti još uvijek suvremen način liječenja citokinima - posebnim proteinima koji su slični strukturi u odnosu na hormone koje proizvodi tijelo. Liječnici ga također zovu na popisu učinkovitih sredstava.

Psihoterapija igra važnu ulogu u uspješnom ishodu dugoročne remisije.

Pozadina cijele bolesti najčešće je progresivni socijalni nedostatak. Za njegovo zaglađivanje i preporučuje se posjetiti kliničnu psihologu. U liječenju shizofrenije, kognitivno-bihevioralna, obiteljska, grupna terapija se pokazala dobro. Sve ove tehnike pomažu razviti potrebne društvene vještine pacijenta i doprinijeti prilagodbi u svijetu zajedno sa svojom bolesti. Upotreba psihoanalize u rješavanju shizofrenika jedna je od najkontroverznijih tema u psihijatriji. Što se tiče učinkovitosti hipnoze u borbi protiv bolesti, nema dokazanih znanstvenih dokaza.

Ako govorimo o nekonvencionalnom liječenju shizofrenije, tada je situacija vrlo neodređena. Sedativni učinak uporabe biljnih dekocija može pozitivno utjecati na stanje bolesnika uz uzbuđenje motora, ali to je daleko od pravila i sigurno se ne može smatrati pouzdanom terapijom. Isto vrijedi i za fizioterapiju, i na terapiju postupa - sve to nisu učinkovite metode, ali ih može propisati liječnik pojedinačno.

Pregled lijekova iz šizofrenije

Popis lijekova koji se koriste u shizofreniji sastoji se od tipičnih i atipičnih antipsihotika. Ponekad ih nadopunjuju normotimika, antidepresivi, nootropici, sedativi i lijekovi koji eliminiraju neuroleptičke ekstrapiramidalne poremećaje.

rispolept - atipična neuroleptika, odobrena za uporabu 1993. Propisan je kako bi se eliminirao akutni napad praćen produktivnom ili negativnom simptomatologijom. Među nuspojavama lijeka su pospanost, glavobolja, umor, ekstrapiramidalni simptomi.

asenapin Atipični antipsihotik. To je indicirano za akutne šizofreničke epizode, manije. Uzroci manje kolinolitskih nuspojava od ostalih atipičnih antipsihotika, rijetko izaziva ekstrapiramidalne poremećaje. Postoji pospanost, mali niz tjelesne težine, anksioznost.

klozapin - atipični neuroleptik, propisan je samo ako tijelo pacijenta pokazuje netoleranciju ili otpornost na druge lijekove. Preporučuje se hebefreno-kokotonični i delusionalno-halucinacijski poremećaji. Kontraindikacije uključuju bolesti cirkulacijskog sustava.

Clopixol Depot - antipsihotičko produljeno djelovanje. Lijek se propisuje pacijentu koji ne strogo prati liječnički recept kako bi spriječio česte relapsa. Ima sedativni učinak s jakim emocionalnim uzbuđenjem, motoričkom aktivnošću, agresijom, neprijateljstvom. Blokira pozitivne simptome. Kontraindicirano u opijanju.

triftazin - jedan od najaktivnijih antipsihotika. Dodjeljuje se deluzionalnim halucinativnim simptomima, ali ne oslobađa maničko-katatonički uzbuđenje. Među masama nuspojava su ekstrapiramidalni poremećaji, krutost mišića, neuroleptički sindrom.

lamotrigin - antiepileptički lijek, koji ima normotimijski učinak. To je propisano pacijentima sa shizofrenijom, kao pomoćni u kombinaciji s antipsihoticima. Nuspojave su osip kože, glavobolja.

pirazidol - antidepresiv koji se preporučuje za pacijente s dijagnozom shizofrenije s izraženim negativnim simptomima. Lijek je kontraindiciran kod bolesnika s bubrežnom i jetrenom insuficijencijom.

Pantogamum - nootropni lijek za pacijente za poboljšanje kognitivnih funkcija, razmišljanja, memorije.

tsiklodol - lijek koji može preokrenuti negativne učinke antipsihotika, kao i ekstrapiramidalne poremećaje. Lijek je protuotrov haloperidola.

Obratite pažnju! Imenovanje bilo kojeg lijeka za pacijente sa shizofrenijom obavlja samo psihijatar. Pacijenti su strogo zabranjeni da sami mijenjaju lijekove i eksperimentiraju s dozama. Svaka prilagodba psihotropnim lijekovima treba napraviti stručnjak, uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike pacijenta i cjelovitu sliku bolesti. Inače, posljedice mogu biti nepopravljive. Gore navedeni popis lijekova objavljuje se radi upoznavanja.

Ukratko, možemo zaključiti da lijek ne prestaje, a znanstvene i praktične aktivnosti stručnjaka otkrivaju najbolje metode suzbijanja bolesti. Postavlja se pitanje, koliko živih šizofrenika na tabletama? U članku "Kako živjeti s shizofrenom", živjeli smo na pitanju očekivane životne dobi pacijenata. Je li moguće potpuno liječenje shizofrenije? Ne, nije. Međutim, vijesti o ovoj temi stalno se pojavljuju i uopće se ne isključuje da će se situacija uskoro promijeniti. Ne zaboravite da je najbolja medicina za shizofrenu ljubav i razumijevanje bliskih ljudi.

O tome kako liječiti i dijagnosticirati shizofreniju, kaže voditelj jednog od klinickih ureda u sljedećem videu:

Se liječi shizofrenija?

Zapravo, takva bolest poput šizofrenije, uz korištenje suvremenih lijekova stvarno se tretira, a osoba s određenom podrškom može voditi punopravni život. Istodobno treba odmah primijetiti da se takva teška mentalna bolest ne može potpuno izliječiti, jer područja oštećenja mozga prisutnih u ovoj bolesti ostaju zauvijek s osobom.

Unatoč činjenici da je shizofrenija neizlječiva bolest, svejedno, pacijent i njihovi rodbina nikad ne bi trebali pustiti ruke i pustiti da stvari idu sami, jer će to samo pogoršati stvari. Stvar je u tome da čak i vodeći stručnjaci ne mogu dati točan odgovor na pitanje da li je moguće izliječiti shizofreniju sada i da li će to biti moguće u budućnosti, ali u isto vrijeme, tu nije izolirani slučajevi, kada su ljudi nakon dugotrajnog medicinske i psihoterapijski tretman dulje nisu patili od egzacerbacija, bili su u remisiji do kraja života.

Stabilna remisija

Manje od jednog stoljeća prije, takva dijagnoza, kao što su shizofrenija, pravi je rečenica, što je značilo da će ljudi postupno gube sposobnost za rad, trezvenost misli i sve dodir sa stvarnošću i da će završiti svoj život, najvjerojatnije u specijaliziranoj ustanovi, potpuno gube svoj identitet. Trenutačno još uvijek nema načina za potpuno izliječiti shizofreniju, ali moderni lijekovi u velikoj mjeri mogu zaustaviti ili čak usporiti razvoj patološkog procesa.

Osim toga, uz pravilan izbor lijekova i usklađenost pacijenta sa svim upute liječnika je stabilan i dugoročno otpust može postići, to jest, ljudi više ne će osjetiti sve teškoće tijekom ove teške duševne bolesti, a može dovesti vrlo ispunjen život. Unatoč činjenici da su neki tradicionalni iscjelitelji s vremena na vrijeme tvrditi da je shizofrenija liječiti, u stvari, ne usmjerenim davanja lijeka u akutnoj fazi, a zatim noseće socijalizacije terapiji, posljedice mogu biti vrlo tužno.

Međutim, unatoč činjenici da je odgovor na pitanje izlječiv ili ne shizofrenija još uvijek nedvosmisleno negativna, nije sve tako loše kao što se na prvi pogled može činiti. Stvar je u tome što su suvremene sheme medicinskog i fizioterapeutskog tretmana izrazito učinkovite. Prema statistikama ljudi koji, nakon što je akutni razdoblje od bolesti koje donosi cijeli tijek liječenja u bolnici i onda ne uzimaju doze održavanja lijekova kod kuće, u 60-80% slučajeva u prvoj godini ponovno potrebna skrb u medicinsku ustanovu. Istodobno, oni koji su uzimali lijekove u dozi održavanja, pretvoriti u prvoj godini samo u 20% slučajeva. Ako se terapija održavanja nastavi i nakon prve godine nakon manifestacije bolesti, rizik razvoja akutne faze smanjuje se na 10%

Teškoće u liječenju

U slučajevima ozbiljne shizofrenije, u kombinaciji s drugim mentalnim poremećajima, često je teško postići kvalitetnu dinamiku. Takvi teški slučajevi ne čine više od 2-5% svih pacijenata sa shizofrenijom.

Osim toga, unatoč dobrim pokazateljima terapije lijekovima, treba imati na umu da psihotropni lijekovi koji se koriste za liječenje shizofrenije imaju niz nuspojava. To je često razlog zbog kojeg osoba izgubi vjeru u poboljšanje njegovog stanja i prestane uzimati potrebne lijekove. Trenutno, mnogi ljudi sa shizofrenijom i dalje se liječe lijekovima kod kuće i ukazuju da većina nuspojava uzrokovanih uzimanjem lijekova postupno nestaje.

Liječnici pripisuju ovaj fenomen na postupno navikavanje tijela ljudi koji pate od shizofrenije, te lijekove, ali u isto vrijeme, učinkovitost lijekova ne mijenja u velikoj mjeri. Dakle, osoba koja je napravio strašnu dijagnozu, kao što su shizofrenija, treba imati na umu da su moderne metode liječenja ove bolesti su vrlo učinkovite, i treba biti strpljiv da se vrate u punom život uvjeren u sebe i svoje snage čovjeka.

Osim toga, važno je uzeti u obzir da je shizofrenija progresivna duševna bolest koja se može zaustaviti samo medicinskom terapijom. Ako odbijete uzimati potrebne lijekove, uvelike će se povećati slučajevi pogoršanja i ponavljanja akutnih faza tijekom bolesti, što će dovesti do gubitka sposobnosti osobe da normalno razmišlja i opaža okolnu stvarnost. Dakle, unatoč činjenici da je nemoguće izliječiti shizofreniju, ipak je moguće i potrebno liječiti ovo stanje, budući da samo to daje šanse da će osoba postati punopravna članica društva i neće doživjeti neugodne simptome.

S obzirom da je rizik od prijenosa shizofrenije djetetu samo 5-10%, mnoge žene koje pate od ove duševne bolesti odlučile su stvoriti punopravnu obitelj i rođenje vlastite djece. Međutim, kako bi razdoblje trudnoće i porođaja bilo što bezbolnije, žena mora proći kroz cijeli tijek liječenja i postići stabilnu remisiju, jer uzimanje lijekova u ovom trenutku može nepovoljno utjecati na stanje fetusa u razvoju.

Pomoć pri pogoršanju

Glavni smjer liječenja shizofrenije je farmakološka supresija postojećih simptomatskih manifestacija i stabilizacija rada ljudskog mozga tijekom razdoblja pogoršanja, a zatim potpora stanju bolesnika da se spriječi pogoršanje. U novije vrijeme, liječenje shizofrenije provedeno je elektrokonvulzivnom terapijom i drugim jednako bolnim metodama za ljudsku izloženost. Međutim, sada se pojavilo nekoliko generacija posebnih psihotropnih lijekova, zahvaljujući kojima se može provesti potpuno uklanjanje simptoma.

Važno je napomenuti da je prva generacija psihotropnih lijekova, prije naširoko koristi u liječenju shizofrenih bolesnika sa živim manifestacija delirij, halucinacije i druge simptome, trenutno sporedni jer ti lijekovi imaju previše nuspojava. Takvi psihotropni lijekovi u prvoj generaciji uključuju:

 1. Triftazin.
 2. Haloperidol.
 3. Tsiklodol.
 4. Amitriptilin.
 5. Imipramin.

Ova sredstva trenutno se koriste uglavnom u psihijatrijskim klinikama i vrlo kratkim tečajevima kada je potrebno stabilizirati stanje bolesnika.

Dugi tečaj uzimanja takvih lijekova rijetko je propisan, s obzirom na slične učinke njihove uporabe
značajno smanjiti kvalitetu života pacijenta.

Najbolja opcija je uporaba takozvanih atipičnih antipsihotika, tj. Lijekova nove generacije, koji uključuju:

 1. Olanzepin.
 2. Trisedil.
 3. Amisulpride.
 4. Mazheptil.
 5. Kventiapin.
 6. Rispiridon.
 7. Amysulpiride i drugi.

Ova skupina neuroleptika ne samo da pomaže eliminirati deluzije i halucinacije, ali i normalizacija općeg stanja mentalnog zdravlja, uključujući i eliminaciju izolaciju, siromaštvo razmišljanja, negativne stavove prema životu, nedostatak inicijative i drugih pojava svojstvenih u takvom stanju kao shizofrenija. Još je u tijeku razvoj lijekova koji liječe shizofreniju. Intenzivna medicinska terapija paranoidne shizofrenije i drugih vrsta, uz deluzije i halucinacije, obično uz dodatak lijekovima koji imaju metabolički učinak na tkivo mozga, koji uključuju:

Dodatni lijekovi mogu biti propisani za poboljšanje stanja pacijenta. Trenutno, lijekovi se naširoko koriste u skupini nootropika, smirivanja, hipnotika. Između ostalog, mogu se propisati kompleks vitamina i fizioterapija. S tromom shizofrenijom pacijent ne mora podvrgnuti liječenju u bolnici u psihijatrijskoj bolnici. Štoviše, u ovoj verziji tečaja bolesti obično se upotrebljavaju blaži antipsihotici i dodatni agensi, tako da ne uzrokuju pogoršanje stanja.

U akutnom tijeku shizofrenije uz živu simptomatologiju obično traje otprilike 2-3 tjedna za akutnu fazu u bolnici u bolnici, nakon čega liječnik odabere lijekove u dozi održavanja. S pravilnim izborom neuroleptičkih lijekova novog tipa, ne treba očekivati ​​izražene nuspojave, a osoba može voditi punopravni život bez obzira na druge.

Ostatak fenomena

Čak iu razdoblju remisije, osoba treba poduzeti propisane lijekove za održavanje normalnog stanja, nastaviti s liječenjem terapeutom. Samo razumijevanje liječnika i bliskih srodnika omogućuje vam uklanjanje preostalih manifestacija. Stvar je u tome što je dugo vremena nakon pogoršanja pacijenata povećana razina anksioznosti, straha i sumnje. Često komplikacija odnosa s rodbinom i liječnicima posljedica je nedostatka razumijevanja problema pacijenata i ismijavanja.

Liječnik-psihoterapeut trebao je, koliko je to moguće, objasniti prirodu manifestacija i uvjeta koji postoje u nekoj osobi i pokušati razumjeti s razumijevanjem problema koje pacijent ima. S vremenom, s odgovarajućom podrškom lijekovima, osoba koja pate od shizofrenije koja nastavlja s pogoršanjem, uči se suočiti se sa stresom i izgraditi odnose s rodbinom i rođacima. Osoba koja pate od shizofrenije mora apsolutno znati sve o njegovoj bolesti.

Među ostalim, društvena rehabilitacija je neophodna mjera. Prije svega, potrebno je stimulirati pacijenta da izvrši akcije usmjerene na samoposluživanje i obavljanje jednostavnog fizičkog rada.

Preventivne mjere

S obzirom da trenutno razvili mnoge tretmane i podržava u post-remisije liječenja kod muškaraca i žena sa shizofrenijom nisu promatrane višekratnim djeluje od psihoze, ali to ne znači da je osoba oporavila od ove mentalne bolesti. Kako bi se održalo njihovo mentalno zdravlje je normalno, pacijent i njegovi rođaci moraju uložiti napore. Prije svega pacijent mora pokušati izbjeći stres i voditi normalizirani život, koji je pokušati ići u krevet u isto vrijeme, i jesti i raditi fizičke vježbe prema rasporedu. Trajanje sna trebalo bi biti najmanje 8 sati.

Pun ostatak omogućuje da se mozak brže oporavi nakon stresa, koji ima značajnu ulogu u održavanju normalnog stanja osobe koja pati od shizofrenije. Između ostalog, prava prehrana je prava mjera koja treba biti što raznovrsnija i uključuje veliki broj povrća i voća. Meso, riba i mliječni proizvodi također bi trebali biti u potpunosti zastupljeni u prehrani osobe koja boluje od shizofrenije.